Geschiedenis

Voor velen is het bekend dat de tocht naar Santiago de Compostela een bedevaart is .

Maar het hoe en waarom van deze bedevaart is voor niet iedereen duidelijk daarom in het kort enige uitleg over: Santiago de Compostela .

Hiervoor moeten we terug naar het begin van het christendom.

Jakobus was een van de twaalf apostelen van Jezus. Hij had samen met zijn broer Johannes zelfs een heel speciale band met Jezus wat op te maken is uit het feit dat juist deze twee apostelen bij speciale gebeurtenissen in het leven van Jezus  hem vergezelden .

Na de dood van Jezus schijnt volgens legendes en overtuiging Jakobus naar Spanje gereisd te zijn om daar het geloof verder te verspreiden. Na een min of meer mislukte missie keerde hij terug naar Jeruzalem . Daar werd hij in 44 n.C. door onthoofding terechtgesteld.

Twee leerlingen van hem hebben vervolgens zijn lichaam overgebracht naar Spanje en stichtten daar een christengemeente.Toen aan het begin van de vierde eeuw de christenen vervolgd werden is de gemeenschap verlaten en de graftombes van Jakobus en zijn twee leerlingen in vergetelheid geraakt.

Pas wanneer in 813 het graf van de apostel Jakobus door een monnik herontdekt wordt en door de bisschop geïdentificeerd wordt krijgt Spanje, door deze vondst,  naast Rome ook een apostolische traditie. Sint Jakob werd in Spanje voortaan Sant Iago genoemd.

Vooral nadat koning Alfonso de Tweede naar het pas ontdekte graf ging om de relieken te vereren werd het belang van Santiago vergroot. Hierdoor werd Santiago naast Rome en Jeruzalem de derde grote christelijke bedevaartsoord.

Steeds meer pelgrims gingen naar Santiago  en liepen vervolgens door naar Finiterra. Door de romeinen zo genoemd omdat zij dachten dat dit het einde van de wereld was. Eenmaal aan de kust aangekomen namen de pelgrims steeds vaker een schelp als aandenken mee terug. Later werd dit de welbekende sint Jakobsschelp.